Veelgestelde vragen

gerelateerde tags

Veelgestelde vragen


1. Welke vakken krijgt een eerstejaars leerling op het Nuenens College?
Nederlands, Engels, Duits (MAVO), Wiskunde, Mens en Natuur, Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur, Vorm en media, filosofie, projectleren, rekenen, lichamelijke opvoeding en de keuze voor sportklas, kunstpodium of groen.

2. Mag een leerling ook met een laptop van thuis werken?
Ouders hebben zelf de keuze welke laptop ze voor hun zoon of dochter ter beschikking stellen. Nuenens College en The Rent Company werken samen, omdat laptops van dit bedrijf voldoen aan onze eisen. De leerlingen betalen elke maand een huurprijs en aan het einde van de looptijd, zijn de leerlingen eigenaar van de laptop.

3. Als een leerling een K/T advies krijgt van de basisschool wordt zij/hij dan in een K/T klas geplaatst?
Leerlingen met een dubbeladvies K/T krijgen de mogelijkheid om op mavo-niveau hun lessen te volgen; aan het einde van het schooljaar wordt gekeken of de leerling dit niveau behaald heeft; dan volgt doorstroom naar 2 mavo.

4. Wat houden precies de keuzes sportklas, groen/onderzoek en kunstpodium in?
Op het Nuenens College kies je in de brugklas al een profiel dat aansluit bij de talenten en interesses van de leerlingen. Ze kunnen een keuze maken tussen:
- Sportklas: tijdens de lesuren sportklas gaan leerlingen op diverse manieren sportief aan de slag. Er wordt een apart programma samengesteld met activiteiten die in de reguliere lessen LO niet of minder aan bod komen zoals nieuwe trendsporten, pretsporten, outdoor activiteiten. Ervaren en in beweging met elkaar.
- Kunstpodium: leerlingen gaan op diverse manieren creatief aan de slag. Er komen zoveel mogelijk disciplines van theater en kunst aan bod (tekenen, 2D en 3 D vormgeving, schilderen, grafische vormgeving, fotografie, grime, dans, zang, spel)
- Groen/onderzoek: leerlingen maken kennis met groene onderwerpen en een groot aantal onderwerpen die met natuur en leefomgeving te maken hebben. Duurzaamheid staat hierbij hoog in het vaandel.
Deze profielen worden 3 uur per week aangeboden. Daarnaast krijgen alle leerlingen ook nog 3 uur projectleren waarin ze leren van de wereld om hen heen door vakoverstijgende thema’s. Al Samenwerkend stellen ze hun eigen leervragen op die ze onderzoeken doormiddel van betrouwbare (buitenschoolse) bronnen.

5. Kent het Nuenens College ook techniek in de bovenbouw?
Nee, in leerjaar 3 kunnen leerlingen uit de basis en kaderberoepsgerichte leerweg kiezen tussen het profiel Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn.
Dit profiel volgen deze leerlingen 8 lesuren per week; elke profiel bestaat uit 4 modules In leerjaar 3 volg je de eerste 3 modules en in leerjaar 4 de laatste module.
 Economie en Ondernemen:
- Wil/kan klantgericht handelen
- Heeft interesse in ondernemen
- Wil servicegericht handelen
- Vindt het leuk om te werken met cijfers
- Vindt het leuk om te werken met ICT
- Verplichte vakken: economie en wiskunde
 Zorg en Welzijn:
- Werkt graag met zijn/haar handen
- Heeft een open houding en goede uitstraling
- Is gastvriendelijk en hygiënisch
- Werkt graag samen met anderen
- Is sociaal en behulpzaam

Daarnaast blijft iedere leerling zich oriënteren op de andere profielen/sectoren door middel van keuzevakken. Je volgt 4 keuzevakken die je zelf mag kiezen uit de 9 aangeboden keuzevakken (horeca, bewegen en recreatie, marketing, uiterlijke verzorging, ondernemen, houden van dieren, game-design, fotografie, podium en design). Deze keuzevakken volg je 6 lesuren per week.
Keuzevakken staan los van het profiel dat de leerling volgt. Een leerling die het profiel Economie en Ondernemen volgt, mag ook de keuzevakken kiezen die te maken hebben met Zorg en Welzijn. Je mag dus keuzevakken kiezen die je leuk lijken en bij je passen.

6. Wat voor ondersteuning biedt Nuenens College?
De meeste leerlingen vinden de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs best spannend, maar komen wel op hun pootjes terecht. Voor anderen is dit minder vanzelfsprekend, voor hen bieden wij passende ondersteuning:

 Transfertraining: De training is heel praktisch en bestaat uit 8 bijeenkomsten. Er is ruimte voor individuele vragen waar nieuwe leerlingen in het begin van het schooljaar tegenaan kunnen lopen.
 Plannen en organiseren: Leren om zelfstandig je werk te plannen.
 Sociale vaardigheidstraining (rots en water LO)
 Aandacht voor leerlingen met leerproblemen

7. Wanneer zijn de aanmeldingen?
De datum waarop de basisscholen het schooladvies gereed moeten hebben is door het Ministerie van Onderwijs van 1 maart verschoven naar 15 maart. Dat heeft consequenties voor de vastgestelde aanmelddata die gepland stonden op 1,2 en 3 maart. Dinsdag 26 januari is er een groot overleg waarin er een aangepast voorstel zal komen. Wij raden u aan de website in de gaten te houden.

8. Wat is het 0- uur?
Het 0-uur start om 08.20 uur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag bij de mentor en duurt 25 minuten. Les 1 begint dus om 08.45 uur voor alle klassen. De mentor verzorgt het 0-uur. Tijdens het 0-uur wordt het dagelijks rooster doorgenomen eventuele bijzonderheden besproken en is er ruimte om gesprekken te voeren, nog te leren voor iets, enquêtes in te vullen etc., etc. Tevens is er ruimte om in bijzondere gevallen zaken te bespreken die er gebeurd zijn en die van impact zijn op het functioneren van onze leerlingen. Ook kan het 0-uur gebruikt worden om ouderavonden voor te bereiden met leerlingen.
Wij kennen 2 mentoren op 1 klas en daarom geeft iedere mentor 2x een 0-uur.

9. Wat is LO2?
LO2 is een verdieping en verbreding op LO (verplicht vak voor alle studenten). Tijdens LO2 ligt het accent op bewegen, organiseren en gezondheid. Binnen LO 2 ga je ervaren wat het is om verder te studeren binnen de sector sport, of dit bij jou past of niet. Welke verschillende opleidingen er mogelijk zijn binnen deze sector. Leerlingen zullen tijdens de lessen LO2 zelf lesgeven, sportdagen organiseren, BHV diploma behalen, Scheidsrechters diploma en ook zullen de studenten stage gaan lopen. Behalve Praktijk (2 uur) is er ook een theorie uur. Hier krijgen de leerlingen anatomie, trainingsleer en andere vakken als voorbereiding en kennismaking met het MBO.

10. Op zoek naar betaalbare bijlessen?
Sinds enkele jaren heeft Nuenens College een samenwerking met Stichting TopTutors. Deze stichting heeft het doel om kwalitatieve begeleiding, in de vorm van individuele bijles, voor alle leerlingen beschikbaar te maken.

TopTutors is een landelijke organisatie, die samenwerkt met ruim 80 middelbare scholen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ze de meest geschikte studenten kan bereiken om bijles, thuis of bijvoorbeeld op school of online, te geven. Zo kunnen ook jullie profiteren van dit netwerk!
Er zijn geen pakketvormen of minimale afnamen in het aantal bijlessen; iedere leerling heeft namelijk zijn of haar eigen ondersteuningsbehoefte. Een bijles kost 17,50 euro per klokuur, daarnaast wordt er een eenmalig bedrag van 15,00 euro aan bemiddelingskosten gerekend per schooljaar wat pas in rekening gebracht wordt als er bijlessen worden gegeven.

11. Wat is ontdek/projectleren?
Een wereld vol verwondering waarin veel valt te ontdekken! Bij Ontdek ga jij zelf op onderzoek uit. Onderzoekend leren noemen we dat. Je kiest je eigen onderzoeksvragen en gaat daar op een creatieve wijze mee aan de slag. Zo ben je de ene keer bezig op de computer, een andere keer iets aan het maken of je bent bezig iemand te interviewen. Je ontdekt het allemaal bij Ontdek!
Mocht je geen keuze maken bij de aanmelding op het Nuenens College voor de sportklas, kunstklas of groenklas dan krijg je 6 lesuren per week Ontdek. Mocht je wel een keuze maken uit een van deze 3 klassen dan krijg je 3 lesuren per week sport, kunst of groen en 3 lesuren Ontdek.

Open Dag

Open dag Nuenens College

Benieuwd wat onze school allemaal te bieden heeft? Nuenens College houdt dit jaar een digitale, interactieve Open dag. Op deze pagina vind je heel veel nuttige informatie. Kijk maar eens rond!

Bekijk onze Open Dag hier

Wil je de livestream van onze Open Dag terugkijken? Dat kan via (deze link).

Informatiebrochure

Via (deze link) vind je de informatiebrochure van Nuenens College van het schooljaar 2021-2022. Daarin staat handige informatie over onze school. Liever een fysiek exemplaar? Neem dan even (contact) met ons op.

FAQ

Heb je een vraag? Grote kans dat je het antwoord vindt op deze (pagina).

  

 

 

Wist je dat...

... je op Nuenens College al in het eerste jaar een keuze kunt maken uit vier onderbouwroutes? Je kunt op basis van je interesse kiezen uit Groen, Kunst, Sport en Ontdek. Meer weten? Klik dan snel (hier).
… je op Nuenens College niet alleen in een klaslokaal leert, maar ook veel naar buiten gaat om te leren.
… je bij ons op school vaardigheden ontwikkelt die je in de toekomst helpen succesvol te zijn.
… Nuenens College sinds kort een Brainport school is.
… je op Nuenens College veel keuzes mag maken zodat ons onderwijs goed bij je past.

 

Informatieavond 10 november

Op 10 november organiseerden we een informatieavond voor leerlingen uit groep 7/8 en hun ouders/verzorgers. De presentatie is hieronder terug te kijken. 

 

Aanmelding voor alle leerlingen

Onze aanmelddata staan (door corona) nog niet vast. Binnenkort hopen we je meer te kunnen laten weten. Houd onze website daarom goed in de gaten.

Vragen?

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met Marie-José Heijnen (m.heijnen@nuenenscollege.nl), onze coördinator toelating.