Veelgestelde vragen

gerelateerde tags

Veelgestelde vragen


1. Welke vakken krijgt een eerstejaars leerling op het Nuenens College?
Nederlands, Engels, Duits (MAVO), Wiskunde, Mens en Natuur, Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur, Vorm en media, filosofie, projectleren, rekenen, lichamelijke opvoeding en de keuze voor sportklas, kunstpodium of groen.

2. Mag een leerling ook met een laptop van thuis werken?
Ouders hebben zelf de keuze welke laptop ze voor hun zoon of dochter ter beschikking stellen. Nuenens College en The Rent Company werken samen, omdat laptops van dit bedrijf voldoen aan onze eisen. De leerlingen betalen elke maand een huurprijs en aan het einde van de looptijd, zijn de leerlingen eigenaar van de laptop.

3. Als een leerling een K/T advies krijgt van de basisschool wordt zij/hij dan in een K/T klas geplaatst?
Leerlingen met een dubbeladvies K/T krijgen de mogelijkheid om op mavo-niveau hun lessen te volgen; aan het einde van het schooljaar wordt gekeken of de leerling dit niveau behaald heeft; dan volgt doorstroom naar 2 mavo.

4. Wat houden precies de keuzes sportklas, groen/onderzoek en kunstpodium in?
Op het Nuenens College kies je in de brugklas al een profiel dat aansluit bij de talenten en interesses van de leerlingen. Ze kunnen een keuze maken tussen:
- Sportklas: tijdens de lesuren sportklas gaan leerlingen op diverse manieren sportief aan de slag. Er wordt een apart programma samengesteld met activiteiten die in de reguliere lessen LO niet of minder aan bod komen zoals nieuwe trendsporten, pretsporten, outdoor activiteiten. Ervaren en in beweging met elkaar.
- Kunstpodium: leerlingen gaan op diverse manieren creatief aan de slag. Er komen zoveel mogelijk disciplines van theater en kunst aan bod (tekenen, 2D en 3 D vormgeving, schilderen, grafische vormgeving, fotografie, grime, dans, zang, spel)
- Groen/onderzoek: leerlingen maken kennis met groene onderwerpen en een groot aantal onderwerpen die met natuur en leefomgeving te maken hebben. Duurzaamheid staat hierbij hoog in het vaandel.
Deze profielen worden 3 uur per week aangeboden. Daarnaast krijgen alle leerlingen ook nog 3 uur projectleren waarin ze leren van de wereld om hen heen door vakoverstijgende thema’s. Al Samenwerkend stellen ze hun eigen leervragen op die ze onderzoeken doormiddel van betrouwbare (buitenschoolse) bronnen.


5. Kent het Nuenens College ook techniek in de bovenbouw?
Nee, in leerjaar 3 kunnen leerlingen uit de basis en kaderberoepsgerichte leerweg kiezen tussen het profiel Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn.
Dit profiel volgen deze leerlingen 8 lesuren per week; elke profiel bestaat uit 4 modules In leerjaar 3 volg je de eerste 3 modules en in leerjaar 4 de laatste module.
 Economie en Ondernemen:
- Wil/kan klantgericht handelen
- Heeft interesse in ondernemen
- Wil servicegericht handelen
- Vindt het leuk om te werken met cijfers
- Vindt het leuk om te werken met ICT
- Verplichte vakken: economie en wiskunde
 Zorg en Welzijn:
- Werkt graag met zijn/haar handen
- Heeft een open houding en goede uitstraling
- Is gastvriendelijk en hygiënisch
- Werkt graag samen met anderen
- Is sociaal en behulpzaam

Daarnaast blijft iedere leerling zich oriënteren op de andere profielen/sectoren door middel van keuzevakken. Je volgt 4 keuzevakken die je zelf mag kiezen uit de 9 aangeboden keuzevakken (horeca, bewegen en recreatie, marketing, uiterlijke verzorging, ondernemen, houden van dieren, game-design, fotografie, podium en design). Deze keuzevakken volg je 6 lesuren per week.
Keuzevakken staan los van het profiel dat de leerling volgt. Een leerling die het profiel Economie en Ondernemen volgt, mag ook de keuzevakken kiezen die te maken hebben met Zorg en Welzijn. Je mag dus keuzevakken kiezen die je leuk lijken en bij je passen.

6. Wat voor ondersteuning biedt Nuenens College?
De meeste leerlingen vinden de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs best spannend, maar komen wel op hun pootjes terecht. Voor anderen is dit minder vanzelfsprekend, voor hen bieden wij passende ondersteuning:

 Transfertraining: De training is heel praktisch en bestaat uit 8 bijeenkomsten. Er is ruimte voor individuele vragen waar nieuwe leerlingen in het begin van het schooljaar tegenaan kunnen lopen.
 Plannen en organiseren: Leren om zelfstandig je werk te plannen.
 Sociale vaardigheidstraining (rots en water LO)
 Aandacht voor leerlingen met leerproblemen

7. Wanneer zijn de aanmeldingen?
Dit jaar vinden er geen vooraanmeldingen plaats in februari. Dit waren de aanmeldingen voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften. Nu worden alle leerlingen uit groep 8, de leerlingen van het Antoon Schellenscollege en de EOA aangemeld in maart.
De tijden en de dagen staan vermeldt op de website.

8. Gaat de Open Dag door?
Ja, maar deze is wel anders dan andere jaren. Op zaterdag 23 januari houden we een digitale, interactieve Open Dag. Wij zijn op dit moment druk bezig met de organisatie. Houd onze site goed in de gaten voor meer informatie.

Open Dag

Open dag Nuenens College op zaterdag 23 januari

Benieuwd wat onze school allemaal te bieden heeft? Nuenens College houdt op zaterdag 23 januari een digitale, interactieve Open dag. Ook op deze website vind je al heel veel nuttige informatie. Kijk zeker ook even naar de pagina (Belangrijke data).