Project 'Maak de Buren Blij'

Misschien is het een aantal oplettende Nuenenaren al opgevallen. Maandag rond de klok van tien uur gaat een groep leerlingen van Nuenens College de buurt in om schoon te maken. Onder begeleiding van pedagogisch conciërge Sylvia, en met knijpers en vuilniszakken in de hand, zorgen zij er voor dat de omgeving van de school weer spik en span is.

“Na de zomervakantie liepen onze buren af en toe binnen om hun beklag te doen over de rommel die achtergelaten werd door leerlingen. Daarnaast werd er ook overlast ervaren in de omgeving van het tunneltje. Na een korte brainstormsessie over hoe deze onvrede opgelost kon worden, kwamen we al snel tot het project Maak de Buren Blij.”

Nuenens College draagt zorg voor haar omgeving en dus de Nuenense samenleving. Het project leert leerlingen veel over actief burgerschap en verantwoordelijkheid. Natuurlijk helpen er leerlingen mee die geen rotzooi op straat achterlaten, maar het gezamenlijke doel en de positieve ervaring maakt dat allemaal goed. Leerlingen vinden het geweldig om een motiverende opmerking of een dikke duim te krijgen van mensen die langs fietsen of vanaf hun balkonnetje staan te kijken.

Kort na de start van het project werd Nuenens College benaderd door de gemeente. Naast een positieve reactie bood de gemeente aan om te ondersteunen waar nodig. School mag binnenkort nieuwe knijpers en vuilniszakhouders komen ophalen.

Er staat tevens nog een samenwerkingsproject met woningstichting Helpt Elkander in de koelkast. Leerlingen van Nuenens College krijgen hierbij de mogelijkheid realistisch te leren, terwijl bewoners van onder andere De Sportlaan worden ondersteund bij het verzorgen van hun groenvoorziening.

Maak de Buren Blij wordt een vast project binnen het onderwijs van Nuenens College. Het project heeft in een korte tijd een golf aan positiviteit en aanleidingen tot samenwerking gebracht.